Dežurni savjetnik Savjetnik Informacije i savjeti iz područja javne nabave utorkom i četvrtkom 9-12h tel: 01 4677 178
eojn
 
 
 
e-Certis
 
zejn
 
Portal javne nabave

Trening trenera za inovativnu javnu nabavu

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s OECD-om i Europskom komisijom, od 13. - 16. veljače 2024. održana je obuka za trenere za inovativnu javnu nabavu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, komponenta C.2.9. R3 Inovativna javna nabava.
 
Cilj je reforme potaknuti korištenje javne nabave inovativnih proizvoda i usluga koja omogućuje javnom sektoru veću transparentnost u postupcima javne nabave, nabavu najsuvremenijih rješenja, istodobno stvarajući prilike gospodarskim subjektima za pronalazak novih korisnika inovativnih proizvoda i usluga, kako bi stvorili pravedniji i konkurentniji sustav javne nabave.
 
Javna nabava za inovativna rješenja još uvijek nije uzela zamaha u Hrvatskoj  jer njezina uspješna provedba u javnom sektoru zahtijeva prethodno poticanje svijesti i razine stručnosti. Stoga je potrebno uspostaviti mrežu predavača i kontinuiranog sustava obuka za jačanje kapaciteta hrvatskih naručitelja u postupcima javne nabave povezan s inovacijama, inovativnih MSP-ova, velikih poduzeća te zaposlenika drugih javnih tijela.
 
Obuci za trenere za inovativnu javnu nabavu prisustvovali su djelatnici Uprave za trgovinu i politiku javne nabave, HAMAG-BICRA, Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Ukupno je osposobljeno petnaest (15) trenera koji će u narednom razdoblju provoditi daljnje edukacije za naručitelje i potencijalne ponuditelje u postupcima javne nabave s ciljem podizanja svjesti o inovativnoj javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj.

16.02.2024