Portal javne nabave

Provedbena uredba (EU) 2023/1441 o stranim subvencijama kojima se narušava unutarnje tržište

U Službenom listu Europske unije, L330 od 23. prosinca 2022. objavljena je Uredba (EU) 2022/2560 Europskog parlamenta i Vijeća od 14. prosinca 2022. o stranim subvencijama kojima se narušava unutarnje tržište. Teskt ove Uredbe na hrvatskom jeziku možete pronaći OVDJE. 

U području javne nabave, subvencije iz trećih zemalja mogu primateljima dati nepoštenu prednost pri dobivanju ugovora o javnoj nabavi u EU-u. FSR stoga dopušta Europskoj komisiji da istraži financijske doprinose koje zemlje izvan EU-a dodjeljuju tvrtkama aktivnim u EU-u, kako bi se osiguralo pravedno tržišno natjecanje. 
 
Uloga gospodarskih subjekata
FSR obvezuje gospodarske subjekte koji sudjeluju u postupku javne nabave, čija vrijednost ugovora iznosi najmanje 250 milijuna eura, da prijave sve strane financijske subvencije od najmanje 4 milijuna eura zaprimljene od trećih zemalja (po zemlji).  Ako vrijednost ugovora iznosi 250 milijuna eura ili viša, ali primljeni strani financijski doprinosi ne prelaze 4 milijuna eura po zemlji, gospodarski subjekti moraju podnijeti samo izjavu. Gospodarski subjekt dužan je dostaviti obavijest ili izjavu naručitelju prilikom podnošenja ponude. U slučaju višestupanjske javne nabave, predmetno se mora dostaviti i uz zahtjev za sudjelovanje i uz konačnu ponudu. Ako je javna nabava podijeljena u više grupa, obavijest se mora dostaviti ukoliko je ukupna vrijednost svih grupa u kojima se ponuditelj natječe jednaka ili veća od 125 milijuna eura. Kako bi se olakšalo podnošenje i procjena obavijesti i izjava, gospodarski subjekti mogu koristiti namjenski e-obrazac (eForm), internetski alat koji pomaže u izradi podneska u ispravnom formatu i s ispravnim sadržajem. 
 
Uloga naručitelja
Kada je vrijednost ugovora u postupku javne nabave jednaka ili veća od 250 milijuna eura, naručitelj koji provodi postupak treba osigurati da svi sudionici uz svoju ponudu dostave obavijest ili izjavu u skladu s FSR-om. Ti se podnesci odmah prosljeđuju Europskoj komisiji na procjenu, koristeći  EU Send alat za sigurnu digitalnu komunikaciju. Primitak podneska od strane Komisije označava početak 20-dnevnog preliminarnog pregleda. U tom razdoblju naručitelji mogu nastaviti s postupkom pregleda i ocjene ponuda. Međutim, važno je napomenuti da javni naručitelj ne može dodijeliti ugovor gospodarskom subjektu prije završetka preliminarnog pregleda kojeg provodi Komisija.
Kako bi se osigurala usklađenost i jednak tretman među gospodarskim subjektima, javni naručitelji nadležni za postupak koji podliježe FSR-u potiču se da:
  • obavijeste ponuditelje o njihovoj obvezi obavješćivanja, kada se radio o ugovorima unutar pragova koji su definirani ovim propisom, kroz obavijesti o nadmetanju ili dokumentaciju o nabavi 
  • žurno zatraže podnesak od gospodarskih subjekata koji sudjeluju u postupke javne nabave kada uz ponudu nije zaprimljena potrebna obavijest ili izjava.
Nastavno na predmetnu Uredbu u službenom listu Europske komisije objavljena je i PROVEDBENA UREDBA Komisije (EU) 2023/1441 оd 10. srpnja 2023., o detaljnim pravilima za postupke koje Komisija provodi u skladu s Uredbom (EU) 2022/2560 Europskog parlamenta i Vijeća o stranim subvencijama kojima se narušava unutarnje tržište. 
 
U prilogu II. nalazi  se Obrazac FS-PP za prijavu financijskih doprinosa u kontekstu postupaka javne nabave na temelju Uredbe  (EU) 2022/2560.

Provedbena uredba stupila je na snagu 12.7.2023. godine.

Obveze obavješćivanja u postupcima javne nabave velike vrijednosti prema Uredbi o stranim subvencijama (FSR) započele su 12. listopada 2023. godine.

Tekst Provedbene uredbe na hrvatskom jeziku možete pronaći OVDJE.