Portal javne nabave

Instrument za međunarodnu nabavu – IMN

Uredba (EU) 2022/1031 o Instrumentu za međunarodnu nabavu – IMN
 
Europski parlament i Vijeće Europske unije 23. lipnja 2022. donijeli su Uredbu (EU) 2022/1031 o pristupu gospodarskih subjekata, robe i usluga iz trećih zemalja tržištu javne nabave Unije i tržištu koncesija Unije i o postupcima kojima se podupiru pregovori o pristupu gospodarskih subjekata, robe i usluga iz Unije tržištu javne nabave trećih zemalja i tržištu koncesija trećih zemalja.

ČEMU SLUŽI OVA UREDBA?

Uredbom o Instrumentu za međunarodnu nabavu (IMN) Europske unije (EU) želi se promicati reciprocitet u pristupu tržištima međunarodne javne nabave.

Primjena

Uredba se primjenjuje na sve postupke javne nabave obuhvaćene Direktivama 2014/23/EU2014/24/EU, 2014/25/EU.

Mjere IMN-a mogu se primjenjivati samo na poduzeća, robu ili usluge iz zemalja izvan EU-a koje nisu stranke plurilateralnog Sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o javnoj nabavi ili bilateralnih ili multilateralnih trgovinskih sporazuma sklopljenih s EU-om koji sadržavaju obveze o pristupu tržištu javne nabave ili tržištu koncesija ili na poduzeća, robu ili usluge iz zemalja koje su stranke takvih sporazuma, ali samo u pogledu postupaka javne nabave za robu, usluge ili koncesije koji nisu obuhvaćeni tim sporazumima.

Naručitelji uključuju upućivanje na primjenu ove Uredbe i svih primjenjivih mjera IMN-a u dokumentaciju o javnoj nabavi za one postupke koji su obuhvaćeni područjem primjene mjere IMN-a (članak 8).

OTKAD SE OVA UREDBA PRIMJENJUJE?
Primjenjuje se od 29. kolovoza 2022.
 
Više informacija o Uredbi možete pronaći OVDJE, a Smjernice su dostupne na linku: IMN Smjernice EK