Portal javne nabave

TAIEX-REGIO međunarodna radionica o provedbi registra ugovora i korištenju podataka u sustavima e-nabave


„TAIEX-REGIO međunarodna radionica o provedbi registra ugovora i korištenju podataka u sustavima e-nabave“ održana je 13. travnja 2018. u zagrebačkom hotelu Palace. Radionicu je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Europskom komisijom. Na radionici je prisustvovalo preko 70 sudionika iz Republike Hrvatske, država članica EU i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU.

TAIEX:
TAIEX je instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Europske komisije. TAIEX podržava javne uprave u vezi s usklađivanjem, primjenom i provedbom zakonodavstva EU, kao i olakšavanjem razmjene najboljih praksi u EU. Kroz organizirane radionice, kao što je ova međunarodna radionica o provedbi registra ugovora i korištenju podataka u sustavima e-nabave, pruža se odgovarajuća ekspertiza na način da stručnjaci država članica EU-a predstavljaju posebna područja zakonodavstva EU-a. (https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/tenders/taiex_en)

Glavne teme radionice:
Glavna tema radionice bili su registri ugovora. Na radionici je predstavljeno hrvatsko rješenje za registar ugovora koje je od 1. siječnja 2018. dostupno na platformi Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN RH). Također, predstavljene su i druge nove funkcionalnosti sustava poput elektroničkog plana nabave, prethodnog savjetovanja te e-žalbe, ali i novine u vezi povezivanja EOJN RH s drugim javnim registrima (sudski i obrtni registar, porezni registar, kaznena evidencija). Raspravljalo se i o pozitivnim efektima korištenja podataka u javnoj nabavi, posebice u kontekstu profesionalizacije te boljeg i transparentnijeg javnog financiranja kao i antikorupcijskih učinaka. Također, razmijenile su se najbolje prakse o razvoju takvih elektroničkih sustava sa zainteresiranim partnerima iz EU i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU.

Glavni stručnjaci:
Na radionici su izlagali međunarodni stručnjaci iz javne nabave;
  • g. Sašo Matas iz Ministarstva za javnu upravu (Slovenija),
  • g. João Osório iz IMPIC-a (Portugal),
  • g. Gian Luigi Albano iz Consip-a (Italija).
Uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na radionici su aktivno sudjelovali i predstavnici Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i Narodnih novina d.d.
 
DNEVNI RED

Prezentacije:

Contract registers - the example of Croatia

Slovenian contract register and usage of data in public procurement

BASE: Public procurement portal

Data for performance analysis in centralized procurement


Contract registers - some legal aspects


Digital transformation of public procurement

Organizational issues in the implementation of contract registers (CA)

e-Appeal

ePlans & eConsultation

Digitalization of professionalization in public procurement

18.04.2018